Gülsan Metal
birsan alüminyum
Emrullah Akbulat
Köşe Yazarı
Emrullah Akbulat
 

Son yıllarda Cenaze işlerimizde tuhaflaştı.

Son yıllarda Cenaze işlerimizde tuhaflaştı. Cenaze sahipleri;  Sevdikleri birini kaybetmenin acısıyla, meftaya son görevlerini yapma telaşına düşerler. Yazık ki, o andan itibaren ikinci bir telaşta başlar. Acıyı paylaşmaya gelenleri doyurmak.Hakikaten son zamanlarda bu öyle bir hal aldı ki, yedirmek - içirmek telaşı neredeyse; yapılması gerekli olan son görevlere baskın gelecek. Olacak şey mi bu. Tilavetin, duanın en muteber olduğu zamanda yemek telaşı. Geleneklerimizde cenaze sahiplerinin yemek ikramı yoktur. İlla, uzak yerden gelmiş ya da uzun süre kalacaklar olursa; Onlar istisna. Yemek işi nasıl mı olurdu ? En yakın komşular ve akrabalar illa yedirilecek, misafir edilecek kimseleri sahiplenirlerdi. Cenaze sahiplerinin olası yemek vb ihtiyaçları da, yine komşular ve akrabalar tarafından karşılanırdı. Cenaze kaldırılmadan, öğle yahut akşam yemeği telaşına düşülmesi ne kadar abes, ne kadar acı. Meftanın bulunduğu mekanda okunan Kur'an veya dua sesinin; Kaşık - tabak, çay bardaklarından çıkan  seslerlele kesilmesi  hoş değil.  Duyuyoruz işte; Gelenimiz çok olur diye sanki kurbanmış gibi et derdine düşülüyor, büyük sofralar hazırlanıyor. Bu da bir mesuliyetmiş, onurmuş gibi hem cenaze sahiplerince hem de  taziyeye gelenlerce bekleniyor. Bu toplum İslam geleneklerine bezenmiş; Bırakın cenazesini, düğün derneğini de bu bezendiği İslam medeniyetine, geleneğine göre yapardı. Batılılaşıyoruz derken, tüm güzel hasletlerimizden oluyoruz. Batıyoruz yani. Bu gidiş hayra alamet değil. Böyle devam ederse; Batılılar gibi cenaze defin işlerimizi de şirketlere vereceğiz. Tıpkı okuma grupları, mevlid tacirleri oluştuğu gibi; Cenaze işleri için de kurumlar oluşacak. Acı ama gidişat bu yönde. Korkarım mezar ziyaretlerimizde fatihasız hal alacak. Birilerinin bu duruma dur demesi yahut engellenmesi için bir şeyler yapması lazım. Bunu en güzel Diyanet ve İmamlarımız yapabilir. Temenni edelim hepimiz bir şeyler yapalım ve bu yanlıştan dönelim. Rabbimiz, hepimize rızasına uygun yaşam ve ölüm nasip etsin. Tabii, son görev cenaze ve sonrasınında  İslama - geleneklerimize uygun yapılmasını nasip etsin.  Allah'a emanetsiniz, Vesselam...
Ekleme Tarihi: 17 Temmuz 2023 - Pazartesi
Emrullah Akbulat

Son yıllarda Cenaze işlerimizde tuhaflaştı.

Son yıllarda Cenaze işlerimizde tuhaflaştı.

Cenaze sahipleri;  Sevdikleri birini kaybetmenin acısıyla, meftaya son görevlerini yapma telaşına düşerler. Yazık ki, o andan itibaren ikinci bir telaşta başlar. Acıyı paylaşmaya gelenleri doyurmak.Hakikaten son zamanlarda bu öyle bir hal aldı ki, yedirmek - içirmek telaşı neredeyse; yapılması gerekli olan son görevlere baskın gelecek.

Olacak şey mi bu. Tilavetin, duanın en muteber olduğu zamanda yemek telaşı. Geleneklerimizde cenaze sahiplerinin yemek ikramı yoktur. İlla, uzak yerden gelmiş ya da uzun süre kalacaklar olursa; Onlar istisna.

Yemek işi nasıl mı olurdu ? En yakın komşular ve akrabalar illa yedirilecek, misafir edilecek kimseleri sahiplenirlerdi. Cenaze sahiplerinin olası yemek vb ihtiyaçları da, yine komşular ve akrabalar tarafından karşılanırdı. Cenaze kaldırılmadan, öğle yahut akşam yemeği telaşına düşülmesi ne kadar abes, ne kadar acı.

Meftanın bulunduğu mekanda okunan Kur'an veya dua sesinin; Kaşık - tabak, çay bardaklarından çıkan  seslerlele kesilmesi  hoş değil.  Duyuyoruz işte; Gelenimiz çok olur diye sanki kurbanmış gibi et derdine düşülüyor, büyük sofralar hazırlanıyor. Bu da bir mesuliyetmiş, onurmuş gibi hem cenaze sahiplerince hem de  taziyeye gelenlerce bekleniyor.

Bu toplum İslam geleneklerine bezenmiş; Bırakın cenazesini, düğün derneğini de bu bezendiği İslam medeniyetine, geleneğine göre yapardı. Batılılaşıyoruz derken, tüm güzel hasletlerimizden oluyoruz. Batıyoruz yani.

Bu gidiş hayra alamet değil. Böyle devam ederse; Batılılar gibi cenaze defin işlerimizi de şirketlere vereceğiz. Tıpkı okuma grupları, mevlid tacirleri oluştuğu gibi; Cenaze işleri için de kurumlar oluşacak. Acı ama gidişat bu yönde. Korkarım mezar ziyaretlerimizde fatihasız hal alacak.

Birilerinin bu duruma dur demesi yahut engellenmesi için bir şeyler yapması lazım. Bunu en güzel Diyanet ve İmamlarımız yapabilir. Temenni edelim hepimiz bir şeyler yapalım ve bu yanlıştan dönelim. Rabbimiz, hepimize rızasına uygun yaşam ve ölüm nasip etsin. Tabii, son görev cenaze ve sonrasınında  İslama - geleneklerimize uygun yapılmasını nasip etsin.  Allah'a emanetsiniz, Vesselam...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergebze.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.