Gülsan Metal
birsan alüminyum
Emrullah Akbulat
Köşe Yazarı
Emrullah Akbulat
 

Muhabbet etmeyi unuttuk. Sahi, neydi muhabbet etmek..?!

  ( İyi yaşlı olmayan yerde iyi genç olmaz. / Çerkes Atasözü )           Kimileri  eskiden şöyleydi dendiğinde cin çarpmışa dönüyorlar. Kardeşim eskiden fakirlik vardı ama Osmanlı mirası, ata yadigarı geleneklerimiz vardı. Büyükler büyüklüklerini bilir, küçükler, küçük olduklarını idrakle yaşardı, bu sebeple huzurlu bir yaşamımız, ortamımız  vardı.            Tabi, 100 yıldır Batılılaştırılıyoruz. Bu Milletin maddi - manevi değerleri yerine Batı normlarına göre bir nesil yetiştirmek için olağanüstü gayret edildi. Köylerimizde Cami odalarımız ya da köy odalarımız vardı. Odaların dört tarafları sedirdi. Adamlar o odalarda toplanır muhabbet ederlerdi. Şİmdi bırakın toplanıp muhabbet etmeyi, iki kişi bir araya gelmeye hasretiz.           100 yıldır Batılılaştırılıyoruz. Mutsuzuz işte tablo ortada. Doğulusu, batılısı, kuzeylisi, güneylisi geleneklerimizden uzaklaşmanın ağır faturasıyla yaşıyoruz. Sadece harfler değişmedi, cahil addedildik, sıfırdan dediler ama istikamet görüldüğü gibi kaos oldu. Millet olarak 100 sene önce yapılan yanlışlıkların bedelini toplumsal acılar olarak yaşıyoruz. Toplum bilimci olmaya da gerek yok, ayan beyan yaşamımız ortada.           Bizim imanımızı, yaşam güzelliğimizi anlamak için Kur'an a bakmak lazım. Kur'an a baktığımızda “ Sevdiğini Allah için sevmek, yerdiğini de Allah için yermek imandandır” (Buhârî,  “  Îmân”, 1 ). ayetini görürüz. Biliriz ki, birbirimizi sevmek mecburiyetindeyiz. Birbirimizi sevmemiz, birbirimizle muhabbet etmemiz imandandır. Bu özelliklerimizden kopardılar bizi. Haliyle muhabbetlerin lezzeti olmadığı için insanlar birbirlerinden uzaklaşıyorlar.           Evet muhabbet etmeyi unuttuk. Her nasılsa unutturdular bize ama tekrar muhabbet etmeyi başarmalıyız. Başarırsak kelimeler tekrar anlamını bulacak konuşmalar tatlanacak, muhabbet keyf verir olacak. Emin olun muhabbet imandandır. Peygamberimiz Hz Muhammed ( sav ) " Birbirinizi Sevmedikçe İman Etmiş Olmazsınız " buyurmuş işin özü budur. Birbirimizi sevmeyi başardıkça unutturulan tüm güzel hasletlerimizi hatırlayacak ve yaşarak keyfine varacağız. Kardeş olalım, muhabbetle kalalım İnşaallah. Vesselam...  
Ekleme Tarihi: 17 Eylül 2023 - Pazar
Emrullah Akbulat

Muhabbet etmeyi unuttuk. Sahi, neydi muhabbet etmek..?!

  ( İyi yaşlı olmayan yerde iyi genç olmaz. / Çerkes Atasözü )
          Kimileri  eskiden şöyleydi dendiğinde cin çarpmışa dönüyorlar. Kardeşim eskiden fakirlik vardı ama Osmanlı mirası, ata yadigarı geleneklerimiz vardı. Büyükler büyüklüklerini bilir, küçükler, küçük olduklarını idrakle yaşardı, bu sebeple huzurlu bir yaşamımız, ortamımız  vardı. 
          Tabi, 100 yıldır Batılılaştırılıyoruz. Bu Milletin maddi - manevi değerleri yerine Batı normlarına göre bir nesil yetiştirmek için olağanüstü gayret edildi. Köylerimizde Cami odalarımız ya da köy odalarımız vardı. Odaların dört tarafları sedirdi. Adamlar o odalarda toplanır muhabbet ederlerdi. Şİmdi bırakın toplanıp muhabbet etmeyi, iki kişi bir araya gelmeye hasretiz.
          100 yıldır Batılılaştırılıyoruz. Mutsuzuz işte tablo ortada. Doğulusu, batılısı, kuzeylisi, güneylisi geleneklerimizden uzaklaşmanın ağır faturasıyla yaşıyoruz. Sadece harfler değişmedi, cahil addedildik, sıfırdan dediler ama istikamet görüldüğü gibi kaos oldu. Millet olarak 100 sene önce yapılan yanlışlıkların bedelini toplumsal acılar olarak yaşıyoruz. Toplum bilimci olmaya da gerek yok, ayan beyan yaşamımız ortada.
          Bizim imanımızı, yaşam güzelliğimizi anlamak için Kur'an a bakmak lazım. Kur'an a baktığımızda “ Sevdiğini Allah için sevmek, yerdiğini de Allah için yermek imandandır” (Buhârî,  “  Îmân”, 1 ). ayetini görürüz. Biliriz ki, birbirimizi sevmek mecburiyetindeyiz. Birbirimizi sevmemiz, birbirimizle muhabbet etmemiz imandandır. Bu özelliklerimizden kopardılar bizi. Haliyle muhabbetlerin lezzeti olmadığı için insanlar birbirlerinden uzaklaşıyorlar.
          Evet muhabbet etmeyi unuttuk. Her nasılsa unutturdular bize ama tekrar muhabbet etmeyi başarmalıyız. Başarırsak kelimeler tekrar anlamını bulacak konuşmalar tatlanacak, muhabbet keyf verir olacak. Emin olun muhabbet imandandır. Peygamberimiz Hz Muhammed ( sav ) " Birbirinizi Sevmedikçe İman Etmiş Olmazsınız " buyurmuş işin özü budur. Birbirimizi sevmeyi başardıkça unutturulan tüm güzel hasletlerimizi hatırlayacak ve yaşarak keyfine varacağız. Kardeş olalım, muhabbetle kalalım İnşaallah. Vesselam...

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergebze.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.