Gülsan Metal
birsan alüminyum
Emrullah Akbulat
Köşe Yazarı
Emrullah Akbulat
 

Merhum Ramazan Hoca Hoca Meczupmuydu, Mecnunmuydu Nerden Bileceksin..?!

Hangimiz temiziz. Tasavvufta insan ı kamil olma arzusuyla yürekler kavrulsun istenir. Peygamberler ve melekler dışında kusursuz var mı ? Bir mevzuda bilgili insanları görüp ne zeki deriz.  Aslolan Yunus gibi '' HİÇ '' olmayı başarmaktır. Sonra, sadece lüzumlu olanları akla - kalbe göndermektir. İşte, bu mecnuni bir yoldur. Gidebilene helal olsun. Helal olsun Ramazan Hoca gibi meydan okuyarak, secdesine düşüp gidebilene. Mevlana Hazretleri '' Kalp deniz, dil kıyıdır. Denizde ne varsa kıyıya o vurur… '' demiş.           Yahu, hangimizin elinde  ahlak ölçer, iman ölçer alet var. Ön yargılardan kurtulamıyoruz bir türlü. Nedir bu çok bilmişliğimiz. Toplum olarak  kurtulamadık bu ayrıştırıcı düşüncelerden. Birbirimizi sevmediğimiz sürece hiç birimize rahat yok. Tanımadığımız, iyice bilmediğimiz insanlar hakkında hüküm vermek hoş değil, müslümancada bir tavır olmasa gerek.           Hep şikayetçiyiz maalesef. Kendimize bakalım, bizler doğru davranıyormuyuz ona bakalım. Yüzümüzden tebessüm eksik olmasın. İyi bakıp, güzel bakıp; İyi görmeye, güzel görmeye gayret edelim.  '' Bir mü’mini kasten öldürenin cezası ise, içinde ebedî kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lânetlemiş ve onun için pek büyük bir azap hazırlamıştır.  Nisâ / 93. Ayet ''           Candan kıymetli ne olabilir ?  Şeytanın esiri olan Kabiller bir türlü bunu anlayamıyorlar. Canı sen mi verdinde alacağını zannediyorsun. Rabbimiz '' Bugün hesap günüdür '' dediğinde, öldürdüğünü diriltebilecekmisin.?! Allah(cc) '' "Bir İnsanı Öldüren Bütün İnsanları Öldürmüş Gibidir. Maide.32 '' buyuruyor. Şiddetin İslamda yeri yoktur. Şiddetle kimsede susturulamaz..           Son yüzyılın önemli alimlerinden Üstad Cevdet Said'in dediği gibi İslam Dünyasının toplumsal değişime ihtiyacı var. Tabi, bu değişimin gerçekleşmesi için akli ve kalbi eğitime ihtiyaç var. Bu da uzun vadeli bir süreç ister. Meselelerin doğru tespiti ve doğru çözüm asla şiddet çağrıştırmamalıdır. Şiddet; Batılıların yani sömürgecilerin dayattığı, müslümanlara yapıştırmaya çalıştığı tiplemedir. Kabullenmemiz asla mümkün değildir.           Makalemizi duayla bitirelim; Allah'ım ufkumuzu - zihnimizi aç, imanımızı güçlendir. Bize senin ve kullarının sevgisini ver. Bizleri dosdoğru yolunda olan halim kullarından eyle. Amin. Vesselam...                         
Ekleme Tarihi: 05 Şubat 2024 - Pazartesi
Emrullah Akbulat

Merhum Ramazan Hoca Hoca Meczupmuydu, Mecnunmuydu Nerden Bileceksin..?!

Hangimiz temiziz. Tasavvufta insan ı kamil olma arzusuyla yürekler kavrulsun istenir. Peygamberler ve melekler dışında kusursuz var mı ? Bir mevzuda bilgili insanları görüp ne zeki deriz.  Aslolan Yunus gibi '' HİÇ '' olmayı başarmaktır. Sonra, sadece lüzumlu olanları akla - kalbe göndermektir. İşte, bu mecnuni bir yoldur. Gidebilene helal olsun. Helal olsun Ramazan Hoca gibi meydan okuyarak, secdesine düşüp gidebilene.

Mevlana Hazretleri '' Kalp deniz, dil kıyıdır. Denizde ne varsa kıyıya o vurur… '' demiş.

          Yahu, hangimizin elinde  ahlak ölçer, iman ölçer alet var. Ön yargılardan kurtulamıyoruz bir türlü. Nedir bu çok bilmişliğimiz. Toplum olarak  kurtulamadık bu ayrıştırıcı düşüncelerden. Birbirimizi sevmediğimiz sürece hiç birimize rahat yok. Tanımadığımız, iyice bilmediğimiz insanlar hakkında hüküm vermek hoş değil, müslümancada bir tavır olmasa gerek.

          Hep şikayetçiyiz maalesef. Kendimize bakalım, bizler doğru davranıyormuyuz ona bakalım. Yüzümüzden tebessüm eksik olmasın. İyi bakıp, güzel bakıp; İyi görmeye, güzel görmeye gayret edelim. 

'' Bir mü’mini kasten öldürenin cezası ise, içinde ebedî kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lânetlemiş ve onun için pek büyük bir azap hazırlamıştır.  Nisâ / 93. Ayet ''

          Candan kıymetli ne olabilir ?  Şeytanın esiri olan Kabiller bir türlü bunu anlayamıyorlar. Canı sen mi verdinde alacağını zannediyorsun. Rabbimiz '' Bugün hesap günüdür '' dediğinde, öldürdüğünü diriltebilecekmisin.?! Allah(cc) '' "Bir İnsanı Öldüren Bütün İnsanları Öldürmüş Gibidir. Maide.32 '' buyuruyor. Şiddetin İslamda yeri yoktur. Şiddetle kimsede susturulamaz..

          Son yüzyılın önemli alimlerinden Üstad Cevdet Said'in dediği gibi İslam Dünyasının toplumsal değişime ihtiyacı var. Tabi, bu değişimin gerçekleşmesi için akli ve kalbi eğitime ihtiyaç var. Bu da uzun vadeli bir süreç ister. Meselelerin doğru tespiti ve doğru çözüm asla şiddet çağrıştırmamalıdır. Şiddet; Batılıların yani sömürgecilerin dayattığı, müslümanlara yapıştırmaya çalıştığı tiplemedir. Kabullenmemiz asla mümkün değildir.

          Makalemizi duayla bitirelim; Allah'ım ufkumuzu - zihnimizi aç, imanımızı güçlendir. Bize senin ve kullarının sevgisini ver. Bizleri dosdoğru yolunda olan halim kullarından eyle. Amin. Vesselam...

          

         

   

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (2)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergebze.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Natho
(05.02.2024 12:51 - #353)
Amin.Allah sarhoşuna,zinacısına,hırsızına katlanıyor rızkını vermeye devam ediyor.Haşa biz kendimizi Allahında önüne geçirp onları infaz ediyoruz.Allah müslümanları hizaya soksun inşallah.
Emrullah Akbulat Yorumunuz için teşekkür ederim. Rabbimiz cümlemize dosdoğru yolunda olmamızı nasip etsin İnşaallah. Rasim Özdenören in dediği gibi galiba yeniden müslüman oluyormuşuz gibi İslamiyeti samimiyetle kabul etmeliyiz. Hakikaten hazin bir durum yaşıyoruz..
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergebze.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Simyacı
(05.02.2024 14:07 - #354)
" Üstad Cevdet Said'in dediği gibi İslam Dünyasının toplumsal değişime ihtiyacı var. " Katılıyorum. Vakit namazlarında camilerde genelde bir saf olmuyor. Gelenler de ölüme kendini yakın hisseden yaşlılar. İman ettik değip işin içinden çıkıyoruz. Çünkü Kur-an tesirleri yetersiz. Günümüz insanı tatmin olmuyor. Modern tefsirler ile klasik olanlar arasında çok fark var. Günümüz tefsirlerine itibar ederseniz dinden çıkarsınız diyorlar oysa önceki El arabı, ibni, sinan vb alimler bugünün tefsirlerine uygun Kur-anı tefsir etmiş. Merak edenler Serhat Ahmet TAN, Ahmet Dalağlu Prf. Dr. Gazanfer Özdemir Bunları bir youtube de takip edebilir.
Emrullah Akbulat Yorumunuz için teşekkür ederim. Yorumunuza katıldığımı belirtmek isterim. Allah'a emanetsiniz...
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergebze.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.