Gülsan Metal
birsan alüminyum
Emrullah Akbulat
Köşe Yazarı
Emrullah Akbulat
 

Çalışanlarda Emekli adayları da Emeklilerde Tedirgin. Hazırlanan Yeni Yasa Neler Getirecek.! Yeni emekli olanların maaşı yine düşük orandan mı belirlenecek..?!

Merhum Ecevit döneminde başlayıp, Ak Parti hükümetleri dönemlerinde aralıklarla çalışma yasaları ve emeklilikle ilgili düzenlemeler yapılıyor. Binbir ümitlerle övgüler düzülerek hazırlanan bu kanunlar - yasalar maalesef bugüne kadar ne çalışanları ne de emeklileri mutlu edemedi. Bırakın mutlu etmeyi mağduriyetlerini daha da arttırdı.           Şimdi, 2024 ün ilk yarısında yürürlüğe girmesi için çalışılan kanun var. İçeriğinde ikinci emeklilikle ilgili de düzenlemenin olduğundan bahsediliyor. İlgili Bakan'ın mevzuyla ilgili  " İşverenin katkısı olduğu yeni bir bireysel emeklilik modeli öngörüyoruz. Amaç sistemde kalış süresini ve fon tutarını artırmak " beyanı basında paylaşılıyor.           TES yani Tamamlayıcı  Emeklilik  Sistemi  hazırlanıyor. Bu sisteme göre işverenler de katkıda bulunacaklar. On yıllık ödeme sonunda 55 yaşında emekli olunabilecek.           Bir diğer çok tartışılan KIDEM  TAZMİNATLARI mevzusu. Çalışanları yegane teminatı Kıdem Tazminatları yok mu ediliyor sorusunu beraberinde getiriyor. Çünkü, hazırlanan kanunda işveren katkılarıda planlandığı için, zorunlu hallerde bu birikimin bir kısmının kullanılmasına imkan verilecek. Tabi çalışanlar bu mevzuda kesintilerin kendilerinden çok işverenlerin kullanımına fırsat tanıdığını düşünüyorlar. Basına yansıyan bilgilere göre her ay maaşın % 11.33 ü kadar kesinti olacak.           Emekli maaşı bağlama oranınında değişeceği basına yansıyan bilgiler arasında. 1999 senesinden önce maaş bağlama oranları % 60 ila % 76 arasında gerçekleşiyordu.Ancak sonra ki yıllarda( 2008 )  gerçekleştirilen değişikliklerle % 50 lere kadar düştü. Maaşların enflasyon karşısında tutunamamasının sebeplerinden biri de budur..           Emeklilere sadece enflasyon üzerinden maaş ödemesi alım güçlerini, yaşam standartlarını düşürüyor. Enflasyon + refah payı katkısı olmadığı sürece emeklilerin mağduriyetleri artarak devam edecek. Vesselam..
Ekleme Tarihi: 05 Kasım 2023 - Pazar
Emrullah Akbulat

Çalışanlarda Emekli adayları da Emeklilerde Tedirgin. Hazırlanan Yeni Yasa Neler Getirecek.! Yeni emekli olanların maaşı yine düşük orandan mı belirlenecek..?!

Merhum Ecevit döneminde başlayıp, Ak Parti hükümetleri dönemlerinde aralıklarla çalışma yasaları ve emeklilikle ilgili düzenlemeler yapılıyor. Binbir ümitlerle övgüler düzülerek hazırlanan bu kanunlar - yasalar maalesef bugüne kadar ne çalışanları ne de emeklileri mutlu edemedi. Bırakın mutlu etmeyi mağduriyetlerini daha da arttırdı.

          Şimdi, 2024 ün ilk yarısında yürürlüğe girmesi için çalışılan kanun var. İçeriğinde ikinci emeklilikle ilgili de düzenlemenin olduğundan bahsediliyor. İlgili Bakan'ın mevzuyla ilgili  " İşverenin katkısı olduğu yeni bir bireysel emeklilik modeli öngörüyoruz. Amaç sistemde kalış süresini ve fon tutarını artırmak " beyanı basında paylaşılıyor.

          TES yani Tamamlayıcı  Emeklilik  Sistemi  hazırlanıyor. Bu sisteme göre işverenler de katkıda bulunacaklar. On yıllık ödeme sonunda 55 yaşında emekli olunabilecek.

          Bir diğer çok tartışılan KIDEM  TAZMİNATLARI mevzusu. Çalışanları yegane teminatı Kıdem Tazminatları yok mu ediliyor sorusunu beraberinde getiriyor. Çünkü, hazırlanan kanunda işveren katkılarıda planlandığı için, zorunlu hallerde bu birikimin bir kısmının kullanılmasına imkan verilecek. Tabi çalışanlar bu mevzuda kesintilerin kendilerinden çok işverenlerin kullanımına fırsat tanıdığını düşünüyorlar. Basına yansıyan bilgilere göre her ay maaşın % 11.33 ü kadar kesinti olacak.

          Emekli maaşı bağlama oranınında değişeceği basına yansıyan bilgiler arasında. 1999 senesinden önce maaş bağlama oranları % 60 ila % 76 arasında gerçekleşiyordu.Ancak sonra ki yıllarda( 2008 )  gerçekleştirilen değişikliklerle % 50 lere kadar düştü. Maaşların enflasyon karşısında tutunamamasının sebeplerinden biri de budur..

          Emeklilere sadece enflasyon üzerinden maaş ödemesi alım güçlerini, yaşam standartlarını düşürüyor. Enflasyon + refah payı katkısı olmadığı sürece emeklilerin mağduriyetleri artarak devam edecek. Vesselam..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergebze.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Simyacı
(05.11.2023 17:49 - #232)
Başka bir gelir kaynağı olmayan emeklilerin kendi evleri dahi olsa geçirmeleri mümkün değil. Bahçeli bir evde oturup sebze, meyve, tavuk vb yetiştirip mutfak giderlerini olabildiğince düşürmek zorundadır. Çalışamaz ve geçinemez durumdalar. Günümüzde giyim kuşam ucuzladı. Bir kat elbisem ile gerekirse aylarca idare edile bilir ancak her gün en az bir öğün gıda almak zorundayız. Yetersiz beslenme hastalık sebebidir. Bugün bir markete girsek mütevazi bir alış verişte en az 500 tl harcanıyor. Ortalama emekli maaşı 8 bin TL dir. Tlf, Elektrik, su, ısınma için kış ve yaz ayları ortalaması en az 700 TL'dir. Emekliler ölümü bekleyen açık ceza evi mahkumlarıdır. Bu durum her hükümet dönemi için aynıdır. Bir tek Refah yol döneminde nispeten emekli maaşları iyileştirildi.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergebze.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.