Özel bireylere umut Kocaeli'de filizleniyor
Özel bireylere umut Kocaeli'de filizleniyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin özel bireyler için hayata geçirdiği Gonca Engelsiz Yaşam Merkezi, bireylere umut oluyor. Her yaş grubuna yönelik eğitim ve destek programları sunan Gonca’da aileler yeni bir sürece adım atıyor.
KOCAELİ (İGFA) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından özel gereksinimli bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve sosyal yaşama uyumlarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen Gonca Engelsiz Yaşam Merkezi, 28 Haziran’da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın katılımı ile hizmete alındı. İzmit’teki, eski Vinsan Kampüsü içinde 9.609 metrekarelik alan üzerine kurulan merkez, erken çocukluktan yetişkinliğe kadar her yaş grubuna yönelik kapsamlı eğitim ve destek programları sunuyor.
OTİZM TANISI İLE BAŞLAYAN ZORLU SÜREÇ
Merkezde bir aydır eğitim gören 4 yaşındaki Eymen Ali Koç’un annesi Mehtap Koç, “Eymen, 2021 yılında yürüyemediği için bir rehabilitasyon merkezine başvurduk. O dönem henüz 1,5 yaşındaydı. Bir yıl içinde yürümeye başladı ancak uzmanlar, ‘Göz teması kurmuyor, dokunmaya izin vermiyor, tepki vermiyor’ diyerek bizi psikiyatri uzmanına yönlendirdi. Yapılan testlerin ardından Eymen’e gelişim geriliği ve hafif düzeyde otizm tanısı kondu” dedi. Bu tanıyla birlikte aile, hem maddi hem manevi açıdan yeni bir sürece adım attı.
Anne Mehtap Koç, Gonca Engelsiz Yaşam Merkezi’ne başladıktan sonra oğlunun kısa sürede gelişim gösterdiğini belirterek, “Burada duyu bütünleme eğitimlerine başladık. Bir ay içinde oğlum suya temas etmeye, babasına sarılmaya başladı. Daha önce duş aldıramıyor, tırnağını kesemiyorduk. Şimdi bu konularda büyük ilerleme sağladık. Göz teması kurabiliyor, havuza giriyor. Biz buradan çok memnunuz” ifadelerini kullandı.
Sadece merkezdeki eğitimin yeterli olmadığını vurgulayan Koç, ailenin de sürece aktif olarak katılması gerektiğini belirterek, “Gonca gerçekten dört dörtlük bir merkez. Ama bu süreç sadece hocalarla olmaz. Evde annelerin de aynı çabayı göstermesi gerekiyor. Bu, birlikte yürütülmesi gereken bir mücadele. Eğitime katkılarından dolayı Belediye Başkanımıza minnettarım. Buradaki hocalarımıza da çok teşekkür ediyorum. İhtiyacı olan herkesin bu hizmetten faydalanmasını isterim” dedi.
KAPSAYICI VE DONANIMLI BİR YAŞAM ALANI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan Gonca Engelsiz Yaşam Merkezi, yalnızca eğitim değil; bireylerin fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimini destekleyen çok yönlü yapısıyla da dikkat çekiyor. Merkez, özel gereksinimli bireylerin yaşamın her alanına aktif katılımını hedefleyen modern bir anlayışla hizmet veriyor. Merkezde, bireysel ve grup eğitim sınıflarının yanı sıra duyu bütünleme odaları, hidroterapi havuzu, spor salonları, sanatsal ve mesleki atölyeler ile psikolojik danışmanlık ofisleri bulunuyor. Bu alanlarda uygulanan programlarla bireylerin gelişimi çok boyutlu olarak destekleniyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.