birsan alüminyum

Merkez Bankası’ndan 100 baz puanlık faiz indirimi

Ekonomi 23.10.2025 - 15:09, Güncelleme: 23.10.2025 - 15:09
 

Merkez Bankası’ndan 100 baz puanlık faiz indirimi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizinde indirime gitti. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 100 baz puan düşürerek yüzde 40,5’ten 39,5’e çekti.
ANKARA-BHA Başkan Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplanan kurul, gecelik borç verme faizini yüzde 43,5’ten 42,5’e, borçlanma faiz oranını ise 39’dan 38’e indirme kararı aldı. “Dezenflasyon süreci yavaşladı” TCMB’den yapılan açıklamada, eylül ayında enflasyonun ana eğiliminde yükseliş gözlendiği vurgulandı. Verilerin, talep koşullarının dezenflasyon sürecini destekler nitelikte olsa da bu sürecin yavaşladığına işaret ettiği ifade edildi. Açıklamada, özellikle gıda fiyatlarındaki artışların, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerinden dezenflasyon sürecini tehdit eden riskleri artırdığı belirtildi. “Sıkı duruş sürecek” mesajı Merkez Bankası, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikasının sürdürüleceğini vurguladı. Kararda, politika faizine ilişkin adımların, enflasyon görünümü ve ara hedeflerle uyumlu biçimde, “ihtiyatlı ve veri odaklı” bir yaklaşımla belirleneceği ifade edildi. Ayrıca, kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler yaşanması durumunda, parasal aktarım mekanizmasının ek makroihtiyati önlemlerle destekleneceği duyuruldu.     TCMB, para politikasını orta vadede yüzde 5 enflasyon hedefi doğrultusunda şekillendireceğini ve karar süreçlerinde şeffaflık, öngörülebilirlik ve veri odaklılık ilkelerinden sapılmayacağını bildirdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizinde indirime gitti. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 100 baz puan düşürerek yüzde 40,5’ten 39,5’e çekti.

ANKARA-BHA

Başkan Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplanan kurul, gecelik borç verme faizini yüzde 43,5’ten 42,5’e, borçlanma faiz oranını ise 39’dan 38’e indirme kararı aldı.

“Dezenflasyon süreci yavaşladı”

TCMB’den yapılan açıklamada, eylül ayında enflasyonun ana eğiliminde yükseliş gözlendiği vurgulandı. Verilerin, talep koşullarının dezenflasyon sürecini destekler nitelikte olsa da bu sürecin yavaşladığına işaret ettiği ifade edildi.

Açıklamada, özellikle gıda fiyatlarındaki artışların, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerinden dezenflasyon sürecini tehdit eden riskleri artırdığı belirtildi.

“Sıkı duruş sürecek” mesajı

Merkez Bankası, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikasının sürdürüleceğini vurguladı. Kararda, politika faizine ilişkin adımların, enflasyon görünümü ve ara hedeflerle uyumlu biçimde, “ihtiyatlı ve veri odaklı” bir yaklaşımla belirleneceği ifade edildi.

Ayrıca, kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler yaşanması durumunda, parasal aktarım mekanizmasının ek makroihtiyati önlemlerle destekleneceği duyuruldu.

 
 

TCMB, para politikasını orta vadede yüzde 5 enflasyon hedefi doğrultusunda şekillendireceğini ve karar süreçlerinde şeffaflık, öngörülebilirlik ve veri odaklılık ilkelerinden sapılmayacağını bildirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergebze.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.