CHP Kocaeli İl Kadın Kolları'ndan 15 Ekim Açıklaması: "Kadın Üretiyor, Ülke Ayakta Kalıyor"
CHP Kocaeli İl Kadın Kolları'ndan 15 Ekim Açıklaması: "Kadın Üretiyor, Ülke Ayakta Kalıyor"
CHP Kocaeli İl Kadın Kolları Başkanı Beyhan Korkmaz, 15 Ekim Dünya Kırsal Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında kırsaldaki kadın emeğinin güvence altına alınması gerektiğini vurguladı. Korkmaz, iktidara geldiklerinde kırsaldaki kadın üreticiler için hayata geçirecekleri 5 maddelik çözüm paketini kamuoyuyla paylaştı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli İl Kadın Kolları, 15 Ekim Dünya Kırsal Kadınlar Günü kapsamında yazılı bir basın açıklaması yayımladı. CHP Kocaeli İl Kadın Kolları Başkanı Beyhan Korkmaz imzasıyla paylaşılan açıklamada, kırsalda ve tarımda üretimin yükünü sırtlayan kadınların yaşadığı ekonomik ve sosyal güvencesizlik sorunlarına dikkat çekildi.
"Kadın Emeği Görünmez Olamaz"
Kırsalda yaşayan kadınların tarladan seraya, hayvancılıktan aile ekonomisine kadar üretimin her alanında kritik bir rol üstlendiğini belirten Beyhan Korkmaz, kadınların gıda güvencesinin temel taşı olduğunu ifade etti. Üretici kadınların sorunlarına değinen Korkmaz, şunları kaydetti:
"Kadın çiftçilerimiz yüksek üretim maliyetleri, emeğinin karşılığını alamama, ürünlerini değerinde satamama ve finansmana erişim engelleri gibi ağır sorunlarla mücadele ediyor. Kırsalda yaşayan kadınların sosyal güvenceye erişimi, emeklilik hakkı ve ekonomik bağımsızlığı çözüm bekleyen en hayati başlıklar arasındadır. Kadınların sadece üretimde yer alması yetmez; ürettikleriyle insanca geçinebilmeleri ve geleceğe güvenle bakabilmeleri şarttır."
CHP'den Kırsaldaki Kadınlara 5 Maddelik Çözüm Sözü
Yalnızca sorunları dile getirmekle kalmayıp çözüm yollarını da ortaya koyduklarını vurgulayan Korkmaz, iktidar olmaları durumunda kırsal alandaki kadınlar için hayata geçirilecek vaatleri şu başlıklarla sıraladı:
-
10 Yıl Süreli Devlet Karşılamalı Sigorta: Kırsalda çalışan kadınların SGK/BAĞ-KUR primlerinin ilk 3 yıl %100’ü, takip eden 3 yıl %75’i ve son 4 yıl %50’si Hazine tarafından karşılanacak. Aile işletmelerinde fiilen çalışan tüm kadınlara bağımsız emeklilik hakkı tanınacak.
-
Kadın Çiftçiye Doğrudan Destek: Tarımsal hibe, kredi ve teşvikler mülk sahibine değil, toprağı fiilen işleyen üretici kadına doğrudan ulaştırılacak.
-
Kadın Kooperatiflerine Tam Destek: Kadınların kurduğu üretim ve pazarlama kooperatiflerine vergi muafiyeti, finansman ve ekipman desteği sağlanarak pazara doğrudan erişimleri güçlendirilecek.
-
Kırsal Yaşam ve Bakım Desteği: Kadınların üzerindeki bakım yükünü hafifletmek amacıyla köylere kamusal kreşler açılacak; kapatılan köy okulları yeniden açılarak kırsaldan göç engellenecek.
-
Karar Süreçlerinde Eşit Söz Hakkı: Kırsal alandaki kadınların tarım politikalarının oluşturulmasında ve yerel karar mekanizmalarında doğrudan söz sahibi olması sağlanacak.
"Mücadelemizi Kararlılıkla Sürdüreceğiz"
15 Ekim Dünya Kırsal Kadınlar Günü’nü sadece bir kutlama değil, sosyal adalet ve kadın emeğini kazanma mücadelesinin bir simgesi olarak gördüklerini belirten CHP Kocaeli İl Kadın Kolları Başkanı Beyhan Korkmaz, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
"Örgütten sahaya, sahadan siyasete; Kocaeli’deki tüm üretici kadınlarımızın sesi olmaya devam edeceğiz. Tüm kadın çiftçilerimize ve tarım emekçilerimize şükranlarımızı sunuyor; hak ettikleri güvenceli ve eşit yaşam koşullarına kavuşmaları için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

