Sağlık Yasası Meclis'ten geçti: Doktorlar en fazla iki kurumda çalışabilecek
ANKARA-BHA
Sağlık alanındaki düzenlemeleri içeren "Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı KHK'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni yasa, hekimlerin çalışma koşullarından tıbbi ürünlere, sağlık meslek mensuplarının unvanlarından organ bağış sistemine kadar birçok alanda değişiklik öngörüyor.
Hekimlere ikili kurum sınırı getirildiYasaya göre, tabipler, diş tabipleri ve uzman hekimler artık en fazla iki sağlık kurum veya kuruluşunda çalışabilecek. Böylece hekimlerin birden fazla kurumda çalışmasının önüne sınırlama getirildi.
Organ bağışı e-Devlet'ten yapılabilecekVatandaşlar, ölüm sonrası organ ve doku bağışı beyanlarını e-Devlet Kapısı üzerinden veya Sağlık Bakanlığı’nın dijital sistemleri aracılığıyla yapabilecek. Bu beyanlar, merkezi kayıt sistemine işlenecek ve bağışçının belirlediği kişilere bildirilecek.
Unvanlar değişti, yenileri eklendiKanunla birlikte, "ebe yardımcısı", "hemşire yardımcısı" ve "mamografi teknikeri" unvanları yürürlükten kaldırıldı. Yerlerine yeni unvanlar olarak “diş protez teknisyeni” ve “nükleer tıp teknikeri” ihdas edildi.
Aile hekimlerine uzmanlık hakkı1 Ocak 2035'e kadar sözleşmeli aile hekimi olarak çalışanlar, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarına göre merkezi yerleştirmeye girmeksizin aile hekimliği uzmanlık eğitimi alabilecek. Bu adımla aile hekimliği uzmanlık alanında nitelikli insan kaynağı artırılması hedefleniyor.
Kenevirden elde edilen ürünlere yasal çerçeveKenevirden elde edilen tıbbi ürünlerin ve kişisel bakım ürünlerinin ruhsatlandırılması ve takibi Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak. Bu ürünler yalnızca eczanelerde satışa sunulacak. Ürünlerin üretim ve ihracat süreçleri, İçişleri Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görüşü alınarak belirlenecek yönetmeliklerle düzenlenecek. Amaç, yasal belirsizliği ortadan kaldırmak ve kötüye kullanımın önüne geçmek
Sahte cihazlara ağır yaptırımHer türlü sahte tıbbi cihazı piyasaya arz edenler, bulunduranlar veya kullananlara 1 milyon TL’den 10 milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Sağlık Bakanlığı bu konuda denetimlerini artıracak.
Reklam ve tanıtıma sınırYeni yasayla birlikte, özel sağlık kuruluşları reklam sınırlarını aşan tanıtım faaliyetlerinde bulunamayacak. Sağlık hizmetleri yalnızca bilgilendirme amacıyla duyurulabilecek. Ayrıca Bakanlık izni dışında tıbbi cihazların satış, reklam veya teknik servis hizmeti sunanlara 500 bin TL’den 5 milyon TL’ye kadar ceza uygulanacak.